Slideshow Retinoblastoom Slideshow Retinoblastoom Slideshow Retinoblastoom Slideshow Retinoblastoom Slideshow Retinoblastoom

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden en ieder kind krijgt een behandeling op maat. Dit betekent dat afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor de beste behandeling voor uw kind wordt bepaald.Dit wordt gedaan door Dr. Bosscha en Prof. Moll, de oogartsen, samen met de andere artsen van het retinoblastoom team. Hierbij houden de artsen rekening met de korte- en lange termijn effecten van de behandeling én van de ziekte. De meest toegepaste behandelingen zijn

 

Enucleatie  

Als de tumor meer dan de helft van het netvlies heeft aangetast en/of er levensgevaar dreigt wanneer het oog behouden blijft, is de enige mogelijkheid om het oog te verwijderen (enucleatie). Als deze ingreep nodig is bereiden de oogartsen en verpleegkundigen u en uw kind daar zorgvuldig op voor. 

Enucleatie gebeurt onder narcose. Het oog wordt verwijderd en een kunststof bolletje wordt ingebracht om de holte op te vullen. Na vier tot zes weken, als de wond goed genezen is, wordt er een kunstoog aangemeten door de prothesemaker (ocularist). Meer informatie over deze operatie leest u in deze brochure.

 

Laser- of cryocoagulatie 

Deze methoden zijn geschikt voor kleine tumoren in het oog. Als er kleine tumortjes zijn in het centrum van het netvlies kunnen die worden gelaserd. De tumor wordt dan met een laserstraal via de pupil verhit en vernietigd. De tumor verandert in een litteken. Lasercoagulatie kan alleen of in combinatie met chemotherapie (tumorchemoreductie) worden toegepast

Als de tumoren aan de rand van het netvlies zitten, wordt gebruik gemaakt van plaatselijke bevriezing of cryocoagulatie (cryo = koud). De bevriezing van -60° C gaat zonder het oog te openen door het bindvlies heen. Met een koud staafje wordt de tumor vanuit de buitenkant van het oog zo bevroren dat die afsterft. Op de plek waar ooit een tumor heeft gezeten en een litteken is ontstaan functioneren de netvliescellen niet, waardoor de patiënt slechter kan zien.

 

Dagchirurgisch Centrum

Chemotherapie 

Onder chemotherapie wordt een behandeling verstaan met celgroeiremmende of celdodende medicijnen, zgn. cytostatica. Er zijn vaak meerdere chemotherapie behandelingen nodig. Deze medicijnen kunnen in verschillende vormen worden toegepast

  • Tumorchemoreductie

Chemotherapie kan middelgrote tumoren in het oog doen krimpen en wordt in dat geval toegepast in combinatie met lasertherapie, cryocoagulatie of een radioactief schildje.  

  • Thermochemotherapie

Een paar uur voorafgaande aan de laserbehandeling wordt chemotherapie gegeven zodat het effect van de chemotherapie en de laser elkaar versterken. 

  • Preventieve Chemotherapie

Chemotherapie wordt ook toegepast als aanvullende behandeling. Dit gebeurt nadat een oog is verwijderd en bij pathologisch-anatomisch onderzoek blijkt dat de tumor diep in het vaatvlies of in de oogzenuw is gegroeid. Het doel van de chemotherapie is om een kleine kans op uitzaaiingen verder te verkleinen. Preventief (uit voorzorg) worden zes kuren chemotherapie gegeven, zodat er later geen uitzaaiingen ontstaan.

  • Intra-arteriële chemotherapie

Een relatief nieuwe therapie is de intra-arteriële chemotherapie. Dit is een behandeling die door de neurointerventie radioloog wordt uitgevoerd. In de lies wordt een slangetje, een zogenaamde catheter ingebracht. De catheter wordt via de liesslagader opgevoerd naar de slagader van het oog. Dan wordt via de catheter chemotherapie toegediend. Op deze manier krijgt alleen het oog chemotherapie en blijft de rest van het lichaam grotendeels gespaard van chemo. De behandeling wordt meerdere malen herhaald (in totaal ongeveer drie tot zes keer), totdat de tumor is verdwenen. Er zijn maar weinig tumoren geschikt voor deze behandeling.

 

 

Bestraling 

Retinoblastoom kan behandeld worden met bestraling (radiotherapie). Dit kan plaatselijk worden toegediend, waarbij gebruik wordt gemaakt van een radioactief schildje, of uitwendig worden toegepast. Deze behandelmethoden worden in Essen (Duitsland) uitgevoerd. 

      • Radioactief schildje

Dit is een vorm van bestraling waarbij een radioactief schildje aan de buitenkant van het oog wordt gehecht, ter hoogte van de tumor aan de binnenzijde. Dit is alleen mogelijk bij kleine tot middelgrote tumoren. De schildjes moeten een aantal dagen blijven zitten om de tumorcellen zoveel mogelijk te vernietigen. Deze methode kan ook worden gebruikt als het oog al eerder behandeld is, maar er zich toch opnieuw tumorcellen in dit gebied bevinden (dat wordt een recidief van de ziekte genoemd).

      • Uitwendige bestraling

Bij uitwendige radiotherapie wordt geprobeerd de tumor te vernietigen met behulp van bestraling. Als beide ogen ernstig zijn aangetast worden de ogen uitwendig bestraald. Omdat de tumorcellen van een retinoblastoom zeer gevoelig zijn voor bestraling, is deze behandeling bij veel kinderen effectief. Hierbij wordt het oog (de ogen) vijfentwintig keer bestraald met een lage dosis in vijf weken tijd. De bestraling vindt plaats onder narcose. Uitwendige bestraling is een goede therapie en soms de enige mogelijkheid het zicht te behouden. Er zijn helaas ernstige bijwerkingen zoals vervorming van de oogkas, staar (troebele lens), bloedingen in het oog of droge ogen. Later in het leven is er een kleine kans op een ander soort tumor in het bestralingsgebied.