• Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom

retinoblastoom

Retinoblastoom is een zeldzame vorm van oogkanker, die bij kinderen onder de vijf jaar voorkomt. Meestal wordt de ziekte al vóór de leeftijd van twee jaar vastgesteld. 

Deze ziekte is een vorm van oogkanker die ontstaat in het netvlies (retina). Het netvlies ligt als een dunne laag tegen de binnenkant van de oogbol aan. Het behoort tot het zenuwweefsel en is via de oogzenuw verbonden met de hersenen. In het netvlies bevinden zich lichtgevoelige cellen, die (licht)beelden opvangen. Die beelden worden in de hersenen verwerkt, waardoor we ons bewust worden van wat we zien. 

De netvliescellen ontstaan al heel vroeg in de zwangerschap doordat cellen zich delen. Soms gaat er om onbekende reden bij zo'n celdeling iets fout en raakt de aanmaak van normale cellen verstoord. Er worden dan abnormale cellen geproduceerd, die zich ongeremd gaan delen. Zo kan de aanleg tot een kwaadaardige tumor (kanker) in het netvlies ontstaan. Lees meer in onze folder rechtsonder...

 

Komt retinoblastoom voor bij jonge kinderen?

Ja, retinoblastoom kan alleen ontstaan in een oog dat groeit, daarom komt het niet op volwassen leeftijd voor. De diagnose wordt meestal gesteld op de leeftijd van nul tot vijf jaar. Als bij een kind van vijf jaar of ouder bij oogheelkundig onderzoek geen retinoblastoom wordt aangetroffen zal dit in principe ook niet meer ontstaan. Het netvlies is dan namelijk al volgroeid. Het komt soms wel voor dat de ziekte pas geconstateerd wordt als een kind ouder is dan vijf. We denken dan dat de ziekte al eerder is begonnen maar niet eerder was opgemerkt.

 

retinoblastoom folder voorkantKomt retinoblastoom in één oog of in beide ogen voor?

In de meeste gevallen (75%) is de ziekte slechts in één oog aanwezig (unilateraal). De rest (25%) heeft dubbelzijdig retinoblastoom. Dan komt de ziekte voor in beide ogen (bilateraal).

 

Is het erfelijk?

Erfelijk betekent "dat je de ziekte kan doorgeven aan je kinderen". Dit kan ook gebeuren als niemand anders in de familie deze ziekte heeft gehad. Er zijn twee vormen van retinoblastoom, de erfelijke en de niet-erfelijke vorm. De erfelijke vorm komt minder vaak voor dan de niet-erfelijke vorm. Als bij een kind in beide ogen retinoblastoom aanwezig is, is er altijd sprake van erfelijk retinoblastoom. Als een kind in één oog retinoblastoom heeft, is er in ongeveer 15% ook sprake van erfelijk retinoblastoom. Bij de niet-erfelijke vorm ontwikkelt de tumor zich altijd maar aan één oog. Bij de erfelijke vorm kunnen één of beide ogen worden aangetast. Bovendien ontwikkelen zich bij deze vorm vaak tumoren op meerdere plaatsen in het netvlies. 

 

Is het ernstig?

  • meer dan 95% van de kinderen in Nederland geneest van retinoblastoom
  • meer dan 90% van de kinderen behoudt ten minste één oog
  • meer dan 75% van de kinderen ziet 100% met tenminste één oog
0
0
0
s2sdefault