• Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom
  • Slideshow Retinoblastoom

Vroegste stadium

In het vroegste stadium kan de ziekte alleen worden herkend als er bewust naar gezocht wordt bij uitgebreid oogonderzoek. In praktijk wordt dit vroege stadium slechts bij een klein aantal kinderen ontdekt. Dit zijn kinderen bij wie al eerder in het andere oog een retinoblastoom was ontdekt of kinderen bij wie op grond van de familiegegevens een gericht onderzoek op retinoblastoom werd ingesteld. 

 

Verder gevorderd stadium

Een verder gevorderd stadium wordt meestal geconstateerd (zie foto). Als een tumor zich bevindt in de zogenaamde gele vlek (macula) in het netvlies, dan gaat een kind slecht zien met dat oog en daardoor soms scheel kijken. Dit verschijnsel kan dus een eerste symptoom zijn van een retinoblastoom. Een ander verschijnsel kan een reflecterend oog zijn, ook wel kattenoog genoemd. Als het oog van een kind vreemd wit oplicht, betekent dit soms dat er sprake kan zijn van een retinoblastoom. De tumor is door de pupilopening zichtbaar geworden. 

 

Uitgebreid stadium

Slechts in zeer zeldzame gevallen komt een uitgebreid stadium voor. In dit stadium is de tumor buiten het oog doorgegroeid, meestal aan de achterzijde. Dit gebeurt als de tumor niet op tijd wordt onderkend. De tumor groeit dan via de oogzenuw naar de hersenen en het ruggenmerg of via de aanwezige bloedvaten naar de oogkas. De tumorcellen kunnen uitzaaien naar de rest van het lichaam. Bij uitgebreide doorgroei van de tumor buiten het oog is het moeilijker de ziekte terug te dringen. De laatste tijd zijn echter de behandelingsmogelijkheden voor de ziekte, ook in dit stadium, aan het verbeteren.

0
0
0
s2sdefault