Skip links

‘Laten we de chemo geen vergif noemen’

Toen ze nog een baby was, verloor Celine Frank beide ogen door kanker. Op haar zestiende kwam daar een bottumor in het bekken achteraan, met uitzaaiingen in de longen. Ze schreef een boek over haar leven. Haar vroegere kinderoncoloog kreeg onlangs het eerste exemplaar uitgereikt op de VUmc-locatie.

Celine Frank (1997) en haar tweelingzus Ashley zijn geboren met een mutatie in het zogenaamde RB1-gen. Dragers van dit gemuteerde gen hebben een verhoogde kans op retinoblastoom, kanker in het netvlies. Die komt meestal voor bij kinderen jonger dan vijf jaar. Celine verloor er als baby beide ogen door, haar zus één oog. Maar daar bleef het niet bij: dragers van een mutatie in het retinoblastoomgen moeten hun hele leven waakzaam zijn. Ze houden een verhoogd risico op kanker. In 2014 werd bij Celine Frank een bottumor in het bekken geconstateerd, met uitzaaiingen in de longen. Doordat de tweelingzussen al als baby bij het VU Medisch Centrum terecht kwamen, is Celine ook voor de bottumor op die locatie behandeld. In 21 jaar tijd is een imposante stoet artsen bij haar behandeling betrokken geweest.

Over haar leven tot nu toe schreef zij een boek: ‘Sterk spul’. In een speciaal voor haar gemaakte jurk, op schoenen met hakken, komt ze met haar zus naar Amsterdam UMC, locatie VUMC, om het eerste exemplaar aan te bieden aan haar vroegere kinderoncoloog Arjenne Kors. Het gemuteerde gen heeft haar weliswaar ziek gemaakt, maar ook sterk. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe het nu met Celine gaat. Lees hier het verslag en interview met Celine. (foto: Amsterdam UMC)