Skip links

Marcus de Jong wint Frederik Philipsprijs voor proefschrift over retinoblastoom onderzoek

Gisteren heeft Marcus de Jong, aios radiologie en voorheen promovendus, de Frederik Philipsprijs ontvangen voor het beste proefschrift tijdens de radiologendagen. Zijn proefschrift, getiteld “Epidemiology and Imaging of Retinoblastoma”, werd geselecteerd uit een groot aantal inzendingen uit Nederland. 

De Frederik Philipsprijs, ter waarde van €7500,-, wordt jaarlijks tijdens de Radiologendagen (24-25 mei 2018) uitgereikt aan degene die in Nederland het beste onderzoek heeft afgerond op het gebied van Klinisch Radiologische Beeldvormende en Interventie Technieken.

Retinoblastoom is een agressieve tumor in het netvlies van het oog en ontstaat over het algemeen voor het vijfde levensjaar. Patiënten met een erfelijke vorm hebben ook het risico om een zeldzame hersentumor (trilateraal retinoblastoom) te ontwikkelen. Tot nu toe werd het aantal nieuwe gevallen (incidentie) van trilateraal retinoblastoom geschat op 5 tot 15% van alle patiënten met een erfelijke vorm. Marcus de Jong, arts in opleiding tot radioloog, laat in zijn onderzoek zien dat deze hersentumor veel minder vaak voorkomt, onder de 5%, dan waar eerder in de literatuur vanuit is gegaan. Hij promoveerde op 24 november in het VUmc.

De Jong laat ook zien dat steeds meer kinderen deze zeldzame hersentumor overleven. Dankzij vroege detectie en verbeterde behandeling zijn de overlevingskansen de laatste decennia sterk verbeterd (van 5% vóór 1995 naar 48% na 1995). De Jong: “Voor de vroege detectie is het belangrijk dat bij alle retinoblastoompatiënten naast een MRI-scan van de ogen ook een MRI van de hersenen gemaakt wordt. Ook zijn wij van mening dat deze kinderen de grootste kans op overleving hebben als ze een hoge-dosis-chemotherapie krijgen, gevolgd door toediening van gezonde eigen stamcellen.” (foto Pim de Graaf)