Skip links

Retinoblastoom patiëntendag 2017 succesvol verlopen

Vandaag hebben ruim 170 patiënten, ouders, vrienden, familieleden, vrijwilligers en VUmc medewerkers genoten van een wedeom succesvolle retinoblastoom patiëntendag. Het thema van de dag was “licht”. De dag begon met een gezamenlijke opening. Als eerste gaf verpleegkundige Annelies Frankfoorder een samenvatting van de 5 eerdere edities van de patiëntendagen. Daarna vertelde oogarts Machteld Bosscha over de patiëntenzorg en het onderzoek van de afgelopen twee jaar. Daarna lanceerde de voorzitter van de RbVN, Edwin van Miltenburg, met trots de nieuwe website van de RbVN patiëntenvereniging.

Daarna werden de toeschouwers opgesplitst in drie groepen om te luisteren naar drie voordrachten in de vorm van workshops: er was een interessante presentatie van radioloog Joost Bot, die alle details vertelde over de SIAC (selectieve intra-arteriële chemotherapie) behandeling. Er was een innemende voordracht van een Mine Egberts, moeder van een patiëntje, die vertelde hoe zij en haar man het traject van diagnose en SIAC behandeling tot genezing tot nu hebben beleefd. En er was een interessante presentatie van ocularist Jelmer Remmers, die vertelde over de nieuwste 3D (print) techniek en toekomst van de kunstogen bij microphthalmie en retinoblastoom. Afsluitend was er een gezamenlijke lunch, waarbij ouders en patiënten uitgebreid de kans kregen om met elkaar kennis te delen.

In de tussentijd vermaakten de kinderen zich in Kinderstad met verschillende activiteiten: een verhalenverteller, handpoppen, schminken, glittertattoos, armandjes maken, kntselen en vrij spelen. Daarnaast waren er theaterworkshops onder leiding van (ex-patiënte) Barbara Braniff. 

Aan het eind van het programma kwam iedereen bijeen in Kinderstad waar een spannende voorstelling werd gegeven door de kinderen die hadden meegedaan aan de theaterworkhop: een vliegtuig naar Ibiza stortte in zee…, gelukkig met een goede afloop. Als afsluiting een dankwoord. 

Iedereen heeft enorm genoten en wij willen de RbVN hartelijk danken voor het organiseren van deze mooie dag.